Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял по телефона с руския си колега Сергей Лавров за "крехкостта" на споразумението за спиране на огъня в Сирия. Това съобщи на пресконференция вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.
"Държавният секретар наистина разговаря с външния министър Лавров за ситуацията в Алепо, за крехкостта на споразумението, което сключихме по-рано този месец в Женева - заяви говорителят. - Готови сме да пристъпим към прекратяване."

Кери заяви вчера на форум във Вашингтон, че няма алтернативи на политическо и дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, предаде ТАСС.

Ако Вашингтон изпълни заплахите си да прекрати взаимодействието с Русия, това "ще бъде най-добрият подарък за терористите", написа вчера във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Също за Сирия по телефона вчера са разговаряли президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел. Двамата "са осъдили решително варварските въздушни удари на Русия и сирийския режим срещу Източно Алепо", заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Те се съгласиха, че Русия и сирийският режим носят особена отговорност за прекратяването на боевете в Сирия и осигуряването на хуманитарен достъп за ООН до обсадените и труднодостъпни райони в Сирия", посочи американското президентство.

Обама и Меркел са обсъдили ситуацията в Украйна и Сирия, като са призовали за край на насилието и в двете страни.

Ситуацията в Сирия може да бъде внесена за обсъждане на срещата на министрите от НАТО на 26-27 октомври в Брюксел. Това съобщи източник от мисията на една от държавите членки, цитиран от ТАСС.

Щабквартирата на НАТО вчера потвърди, че ще има такава среща, но отказа пояснения за дневния ред.

"Темата за активизирането на бойните действия в Сирия може да бъде засегната на предстоящата среща на министрите на отбраната от северноатлантическия алианс в контекста на изпращането в региона на самолети (за радиолокационно разузнаване на НАТО) АУАКС (AWACS)", каза източникът.

Решението за изпращане на самолети АУАКС в Сирия за нуждите на оглавяваната от САЩ коалиция беше взето на срещата на алианса във Варшава през юли.