Собствениците на апартаменти отказват да регистрират бежанците, които са наели жилищата им. Целта е да спестят от данъци. Заради отказа им чуждите граждани не могат да получат социално подпомагане. 
Чрез отказа да регистрират мигрантите, наемодателите нарушават законодателството и лишават чужденците, предимно майките с деца, да получат помощи. Силвия Чолакова помага на някои от мигрантите, когато се налага да подават документи в институциите, съобщи БНР.

Тя разказа за случая на Хулуд от сирийския град Алепо:

В закона пише, че бежанците с хуманитарен статут имат право на постоянно пребиваващи в България. В другия закон постоянно пребиваващите в България имат право на детски и на социални помощи. В същото време службата към Общината иска адреса, който фигурира на личната карта, за да могат да го посетят на този адрес.

В случая на Хулуд адресът е във "Военна рампа". Законът позволява, когато нямаш адрес в държавата, да ползваш адреса на кампуса. Тя не живее във "Военна рампа", но го е посочила като адрес, защото собственикът на апартамента, в който живее, отказва да даде съгласие да се издаде лична карта с този адрес.