След остри дебати прламентът прие преди минути да продължи обсъждането на проектозакона за забрана на носенето на бурки на публични места и той да не отпада от дневния ред. "За" гласуваха 121, а "против" едва 22.
Изказване на Хюсеин Хафъзов от ДОСТ предизвика остра критика от страна на Красимир Каракачанов.  "Фереджето е вид бурка! Това е разфереджаване! Погазвате честта на мюсюлманките с този закон! Вие обиждате цялата ислямска общност в световен аспект! Нещастието на някой е щастие за вас", каза Хафъзов.

"Аз за разлика от вас съм истински мъж. Този закон се отнася за определени кръгове от хора, които се радикализират. ВМРО в редовете си е имала хиляди българи мюсюлмани. Вашите аргументи биха направили чест на партията на Ердоган, вие дори заплашихте страната си. В коя Конституция се заклехте или обслужвате чужди интереси", запита Каракачанов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт заяви категорично, че този закон е, за да предпази мюсюлманите от външите фактори, които се опитват да ги разединят.

Валери Жеблянов от БСП също се включи в дебата. "Дори в османската империя е имало забрана за религиозни облекла. Оспорвате ли го?", попита той Хюсеин Хафъзов. 

"Много е интересна темата, когато се касае до ограничаване на правата на ислямската общност. Помня разказите на бабите си, че са били насилвани да свалят забрадките и фереджетата. Помним това и знаем, че този закон е първа стъпка към ограничаване на ислямското облекло. Не ми давайте пример от преди няколко века, защото живеем в 21 век", отговори Хафъзов като отново се опита да намекне за дискриминация. 

"Жените със забрадките знаят ли, че скоро ще им забранят и да излизат навън без мъж под ръка? Покажи ми в Корана къде пише за бурката?! Само пустинните общества и ескимосите се обличат така. Това няма нищо общо с исляма. Или който не си слага бурка няма да отиде в рая, а ще отиде в ада? " - обърна се към Хафъзов Семир Абумелих, но конкретен отговор на въпросите си не получи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ