Зоополицията у нас по-скоро не работи. В рамките на МВР няма отделна структура, която да се занимава с престъпленията срещу животни, а във всяка областна дирекция са определени по двама служители, натоварени с функциите на зоополицаи. Това заяви за "Фокус" Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.
„Проблемът идва от там, че те имат и много други задължения. За тях няма отделна длъжностна характеристика, която да очертава конкретните им задължения при разследването на тези престъпления. Да очертава, че ще разследват престъпления спрямо животни, но няма да се занимават с другата оперативна и разследваща дейност, с която са се занимавали до този момент. Получи се точно обратното – полицаите ще бъдат натоварени с допълнителни задължения, вместо да бъдат освободени от такива, за да се съсредоточат върху разследването само на определен вид престъпления и съответно да се специализират. За мен този начин на работа няма да доведе до кой знае колко добри резултати и не това беше идеята на зоополицията“, коментира Явор Гечев.

Според него липсва политическо желание зоополицията да бъде работеща структура. Гечев допълни, че все още съществуват известни препятствия при сигнализирането на телефон 112, тъй като в класификатора на сигналите случаите на насилие над животни не са описани.