За по-малко от час можете да стигнете от Коломбо, Шри Ланка до Мале, столицата на Малдивите. Това е царството на Индийския океан - казват, че е третият по големина океан след Тихия и Атлантическия, макар и още да не ни е ясно как се слагат граници в тази необятна водна шир, покрила Земята.
Малдивите са островна държава, република. На картата могат да се видят на югозапад от Индия и Шри Ланка. Веригата от двадесет и шест атоли се простира от атола Ихавандхиполу в северната част до атола Аду на юг.  Всички тези парченца суша, разпилени в Индийския океан съставляват територия с площ около 90 000 квадратни километра, пише vesti.bg.



Малдивите е една от най-разпръснатите страни в света. Имат и друга уникалност - това е най-малката азиатска страна както по отношения на площта и населението. Жителите са малко по-малко от 400 000.



Малдивският архипелаг се намира на върха на огромна подводна планинска верига в Индийския океан.

Колкото и невероятно да звучи, средната надморска височина на архипелага е 1,5 м и този факт прави Малдивите най-ниската страна в света.
Туризъм започва да се развива върху архипелага от началото на 70-те години на 20-ти век. Първият курорт на Малдивите приветства първите гости на 3 октомври 1972 г.



След земетресението в Индийския океан, на 26 декември 2004 г., Малдивите са опустошени от цунами. Само девет острова са се спасили от наводняване като по чудо. Други петдесет и седем острова се сблъскват със сериозни увреждания, четиридесет острови е трябвало да бъдат евакуирани, а шест са били унищожени. Двадесет и един курортни острова са принудени да затворят заради сериозни щети. Общият размер на щетите се оценяват на повече от US $ 400 милиона, или около 62% от БВП. Загиват 102 малдивци и 6 чужденци.

Най-пагубното въздействие на вълните върху ниско - лежащите острови се смекчава от факта, че няма континентален шелф или земна маса, върху която вълните биха могли да спечелят височина.

Когато споменем Малдивите не си представяме съвкупност 1192 коралови острова, а те са именно толкова.



Групирани са в двойна верига от 26 атола, разположени в посока север-юг. Атолите са съставени от живи коралови рифове и пясъчни коси, разположени на върха на подводно било, което се издига рязко от дълбините на Индийския океан и е дълго 960 км. Повече от 80 на сто от земите на страната се състоят от коралови острови, които се издигат на по-малко от един метър над морското равнище. Малдивите са изложени на висок риск от заливане заради покачването на морското равнище . 

Екологичната експертна група на ООН предупреждава, че покачването на морското равнище ще направи Малдивите необитаеми до 2100 г.