Кандидатът за президент от партия ГЕРБ няма да дойде от нищото - от тъмнината, забравата, а - от една позиция, в която са доказани професионалните му качества. Това заяви по БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Тя подчерта, че в ГЕРБ има много разпознаваеми лица, има много хора които си тежат на мястото. Такъв е и кандидатът за държавен глава, чието име ще бъде оповестено в неделя. Бъчварова обаче не каза представител на чия власт е той – на местната или на централната.
 
Не трябва да превръщаме в партийна или междупартийна битка този избор. Трябва да дадем шанс на българския избирател, който е достатъчно умен, да прецени сам този избор, заяви министърът.
 
По повод двете кандидатури на страната ни за лидер на ООН, Бъчварова заяви: Това е поредният случай, който се използва като арсенал в предизборната битка. Добре е, че България може да излъчи две кандидатури. Това са две личности, които на своите позиции са се доказали. Сега участват в процедура, която е за по-висок пост. Щеше да е грешка, ако не бяхме предложили и кандидатурата на Кристалина Георгиева. Тя, макар и нова, се оказва основният конкурент на първия в класирането – португалеца Гутереш.