Овладяването на миграционния натиск не е проблем, а предизвикателство пред нас. По мнението на всички останали ние се справяме добре. Това заяви по БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
В момента центровете ни са пълни, но не правим компромис и спираме всички нелегални мигранти на българо-сръбската граница. С отпуснатите от Европа средства ще се изгради и модерна система за контрол и видеонаблюдение на границата. Освен това чрез системата за пръстови отпечатъци можем да следим кой, кога и откъде преминава, допълни Бъчварова. По думите й страната ни се справя изключително добре с опазването на границата ни, която е и външна граница на ЕС.
 
В нелегалния трафик на мигранти има замесени и полицаи, ние не го отричаме, но нека това не се генерализира. Образуваме дисциплинарно производство срещу такива служители с цел да прекъснем тези практики, допълни тя.
 
По думите й страната ни не закъснява с приемането на антитерористичния закон и призова той да не се използва политически и партийно. Той ще ограничи правата на гражданите, но това ще става само при заплаха от терористичен акт или при атентат.
 
Аз имах шанса да се срещна три пъти с Шимон Перес, той беше изключителен. Той много добре познаваше технологиите и много добре можеше да обясни света, каза Бъчварова по повод кончината на израелския политик.