Седем грешки в решението на Международния арбитражен съд в Женева може да намалят дълга на НЕК към руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за вече произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това става ясно от писмено становище международното адвокатско дружество "White and Сase", което представляваше интересите на НЕК в делото, пише "Стандарт".
От "White and Сase" са прегледали възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и са предали своето мнение на НЕК. Тъй като швейцарските съдилища рядко признават обжалвания, а при едно обжалване ще продължат да текат лихви и ще има допълнителни разноски, от НЕК са решили да не обжалват решението на съда, става ясно от доклада на "White and Сase". Но правилникът на съда предвижда, че решенията могат да се коригират поради технически, аритметически или печатни грешки.

От НЕК са подали искане за коригиране на решението на съда. "АСЕ вече са приели четири от седемте грешки, посочени от НЕК. Всяка от тези приети грешки ще намали сумата, която НЕК дължи на АСЕ", посочват от "White and Сase".

От АСЕ бяха предявили общо 7 иска срещу НЕК, възлизащи на общо 1,1 млрд. евро. Съдът отхвърли почти половината от исковете. Така НЕК е осъдена да плати 539,9 млн. евро по исковете, 221 млн. рубли за митнически такси и разходи по делото в размер на 11,9 млн. долара. Освен това се дължат и лихви.

Ако АСЕ започнат производство за принудително изпълнение, НЕК би могла да се опита да го обжалва, пише в доклада на адвокатите. Но се посочва, че е малко вероятно, НЕК да може успешно да обжалва принудително изпълнение на решението в България. АСЕ досега не са повдигали производство за принудително изпълнение. А България вече прави необходимото за да плати основната част от дълга до края на годината. Парламентът вече разреши НЕК да получи заем от държавния бюджет, за изплащане на задълженията към "Атомстройекспор