Парите са събрани от длъжниците на трезора в несъстоятелност и могат веднага да бъдат разпределени. Това стана ясно от писмо на синдиците Ангел Николов и Кристи Маринова до финансовия министър Владислав Горанов. То е в отговор на депутатско питане за ефективността от тяхната работа, пише тази сутрин "Телеграф".
Общата сума на масата на несъстоятелността на банката към момнета е 1 383 млрд. лв. Най-голямото перо в нея са кредити и вземания от други финансови и нефинансови институции и други клиенти в размер на 528,8 млн. лв. пише в писмото.
 
От документа става ясно още какви са обезпечителните мерки по съдебни искове към 31 август 2016. Производства по несъстоятелност са с най-голям материален интерес – 3,5 млрд. лв., следвани от заповедните производства по реда чл. 417 – 2,4 млрд. лв., и издадените изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение за 2,35 млрд. лв. Образуващите изпълнителни производства са за 2,3 млрд. лв.
 
Въпреки че част от кредитите са оценени с нулева пазарна стойност, синдиците няма да ги класифицират автоматично като несъбираеми, защото се надяват по този начин да увеличат масата на несъстоятелността, пише още в писмото.
 
„При определяне на размера на оценените като несъбираеми вземания трябва да се има предвид осребряването на активите”, обясняват синдиците.