Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат в лицето на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември, съобщава ТАСС, цитиран от БГНЕС.
Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност. "Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, добавяйки, че нито един от от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество. Както обясни председателстващият Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима. "Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието.

Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза дипломатът. Решението си да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Както заяви министър на външните работи Даниел Митов, Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание. Самата Бокова обяви намерението си да продължи борбата. "Благодаря на всички, които ме подкрепят и напълно заангажирана съм да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар ", написа Бокова в Туитър. Редица дипломати от страни членки на Съвета за сигурност в четвъртък изразиха критична оценка на шансовете за успех на Георгиева. "Мисля, че твърде е закъсняла.

Така смятат много колеги", каза пред репортери постоянният представител на Украйна в ООН Владимир Елченко. С него е съгласен и постоянният представител на Венецуела Рафаел Рамирес. Сега списъкът на кандидатите за поста генерален секретар на ООН в момента включва 10 души. Фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заемаше поста върховния комисар на ООН за бежанците. Той е победител във всичките пет кръга на предварителното гласуване, проведено в Съвета за сигурност през последните месеци.

Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще проведат на 5 октомври. На него ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянни членове на Съвета за сигурност. Становището на петте постоянни членки (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще бъде от решаващо значение, тъй като те имат право на вето и са в състояние да блокират всеки един кандидат. Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се оглавява от Бан Ки Мун, ще се освободи на 1 януари. Според съществуващите правила за назначаване, кандидатът трябва да набере девет гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност. След това името на кандидата ще бъде представено за одобрение от Общото събрание.