Снимката, носеща името „Целувката на живота“, е заснета през 1967 г. от американския фотограф Роко Морабито и показва как работник прави дишане уста в уста на свой колега. Дж. Д. Томпсън прилага първа помощ на своя колега Рандал Г. Чемпиън, след като той изпада в безсъзнание при токов удар с висок волтаж, пише vesti.bg
Поради високото напрежение Чемпиън е отблъснат от стълба, а обезопасителният колан спасява мъжа от падане. Всъщност това, че напрежението го е отблъснало, а не притеглило, е ключово за по-нататъшното развитие на нещата.

Ако веригата между електрическия стълб, земята и работника се беше затворила, от високия волтаж човекът би изгорял, преди да може да му бъде оказана помощ.

Когато Томпсън вижда своя колега да виси във въздуха, той му се притичва на помощ. Предвид това, че двамата мъже се намират във въздуха, той не може да направи сърдечен масаж, но прави изкуствено дишане без да спира, докато не усеща лек пулс.

След това отключва обезопасителния колан и сваля Чемпиън на земята, носейки го на рамото си.

На земята Томпсън и друг работник правят и сърдечен масаж на Чемпиън. След като екип на бърза помощ пристига, сърдечният ритъм на ударения от ток мъж е напълно възстановен.

Чепмиън не само оцелява след инцидента, но и живее още 35 години. Умира на 64-годишна възраст през 2002 г. Томпсън е жив и до днес.

Как Роко Морабито заснема „Целувката на живота“?

През юли 1967 г. Роко пътува по работа и край пътя забелязва как мъж виси от електрически стълб. Изкарва фотоапарата си и бързо заснема момента, след което изтичва до колата си и се обажда на бърза помощ.

„Подминах няколко работници край пътя и отидох да си върша работата. Направих 8 снимки по работа, но реших да се върна назад, за да заснема още нещо. Когато отново минах покрай работниците чух някой да крещи. Погледнах нагоре и видях как мъж виси.

Не знаех какво да правя. Направих бърза снимка и изтичах до колата си, за да се обадя за линейка. Видях, че друг работник – Томпсън, се притича на помощ на колегата си и му прави изкуствено дишане.

Отдалечих се толкова, че да имам добър изглед и направих още една снимка. Тогава чух Томпсън да вика „Той диша!“ “, разказва фотографът, заснел този изключителен момент. Той дава на снимката името "Целувката на живота".

„Целувката на живота“ е отличена с наградата „Пулицър“

През 1968 г. Роко Морабито печели престижната награда за заснемането на този материал. Снимката обикаля света и е публикувана в редица вестници.

Морабито е роден в Порт Честър, Ню Йорк. На 5-годишна възраст се мести във Флорида със семейството си, а на 10 започва да продава вестници. По време на Втората световна война служи за Военновъздушните сили на САЩ.

След войната започва да работи за вестника  „Jacksonville Journal“, за който заснема различни спортни събития. Работи там 42 години, от които 33 като фотограф. През 1982 г. се пенсионира. Морабито умира на 5 април 2009 г. заради проблеми със здравето.