Днес е Световният ден на сърцето, който се отбелязва от Световната сърдечна федерация всяка година на 29 септември за повишаването на информацията за сърдечните заболявания и инсултите. Британският вестник Daily Express публикува десет интересни факта за сърцето, пише profit.bg
1. На всеки 1.8 секунди по един човек в света умира от сърдечно заболяване или инсулт, което се равнява на 17.3 милиона смъртни случая на година.

2. Сърцето на един възрастен човек е приблизително колкото две стиснати ръце.

3. Дясната страна на сърцето изпомпва кръв в черните дробове, за да набавя кислород, лявата страна изпомпва окислената кръв в цялото тяло.

4. Ударите на сърцето са всъщност звукът от отварянето и затварянето на сърдечните клапи.

5. Докато човек навърши 25 години, сърцето му ще е било около един милиард пъти. 6. Сърцето на жените бие по-бързо от сърцето на мъжете, средно с около осем удара повече в минута.

7. Девет филма, съръджащи думата „сърце“ в заглавието си, са печелили Оскар. Само филмът с Мел Гибсън „Смело сърце“ от 1995 г. печели статуетката за най-добър филм.

8. През четвърти век преди новата ера Аристотел определя сърцето като най-важния орган в човешкото тяло.

9. Сърцето на колибрито може да бие 20 пъти в секунда, когато лети.

10. Човешкото сърце е конусовидно, а не „сърцевидно“. Асоциацията на любовта със символичната сърцевидна форма датира от Средновековието.