Полицията в САЩ разпространи шокиращо видео, на което е запечатан момента, в който двама полицаи стрелят по кола и убиват 6-годишно момче от Луизиана. Инцидентът е станал миналата година. Прокурори показаха записа в съда в сряда, за да подкрепят тезата си, че единият от полицаите – Дерик Стафорд – е имал тенденция да използва прекомерна сила при изпълнението на своите задължения, включително и по време на застрелването на Джереми Мардис в Марксвил миналия ноември.
Шефът на полицията в Луизиана каза, че видеото е най-ужасното нещо, което той е виждал в живота си. Близо година по-късно, обществото успя да види за първи път кадрите на стрелбата.

Преди видеото да бъде представено в съдебната зала, обвинението го бе описало. То е дълго около 14 минути. На него се вижда как полицаят застрелва детето, а след това се вижда и неговото безжизнено тяло. Също така на записа се вижда как бащата на детето – Кристофър Фю, лежи целия в кръв и безпомощен на паважа.
 
Полицаите - Дерик Стафорд и Норис Грийнхаус - твърдят в своя защита, че Фю е карал като бесен и се е наложило те да го гонят 4 километра. Той също блъснал със своята кола полицейския им автомобил. След това двамата полицаи открили огън по него. Адвокатът на единия от полицаите заяви, че Фю е бил заподозрян, преди полицаите да разберат, че в колата има дете.

Обвинението обаче твърди, че Фю не е застрашавал живота на полицаите и не е имало нужда те да откриват огън по него. 
  
„Въобще не видях, че има дете в колата. Въобще не видях детето, брато”, се чува как Стафорд казва на записа. Малко след това сержант Кенет Парнел отваря вратата на колата и осветява с фенерче тялото на Мардис. После го проверява за пулс.
 
След това той отива при Стафорд и му казва, че детето има слаб пулс. Парнел си слага гумени ръкавици и проверява детето. „Боже мой”, казва той.
 
Няколко минути по-късно медик казва на Парнел, че момчето е мъртво.

Превод и редакция: БЛИЦ