САЩ и Израел прикриват от въздуха настъплението на терористичните групировки „Джебхат ан Нусра” и „Ислямска държава” в Сирия. Това заяви за РИА Новости посланикът на Сирия в Русия Рияд Хаддад.
„Американското нападение по позициите на сирийската армия в Дейр ез Зор съвпадна с придвижването на „Джебхат ан Нусра” към позициите на армията в посока към селището Хадр и други селища, върху които групировката не успя да установи контрол. Настъплението на „Джебхат ан Нусра” протече под прикриването от въздуха на авиацията на Израел, а настъплението на ИД – под прикриетието на самолетите на коалицията”, каза Хаддад.
 
Освен това, Хаддад коментира атаката по сирийската армия от 17 септември. По думите му, Дамаск е убеден, че въздушните удари по правителствените сили не са били грешка, защото сирийската армия се намира в този район вече две години.
 
Дипломатът добави, че Вашингтон не прекратява опитите да свали сирийския режим от власт със сила. „Проблемът се свежда до продължаването на доставките от оръжие, притока на терористи и настойчивостта на някои регионални и международни страни начело с Вашингтон при продължаването на опитите за сваляне на режима с военна сила”, каза Хаддад.