Разминаването между очакванията на кандидат-осиновителите и характеристиките на децата в регистъра е основната причина за буксуването на осиновяването у нас. Този извод прави в свое изследване д-р Ирина Тодорова, преподавател в Техническия университет във Варна.
Тя извежда тенденцията за спад в броя на осиновяванията в западноевропейските държави, Канада и САЩ, заради алтернативните начини за раждане на дете и по-малкото изоставени деца. У нас броят на децата в регистъра за осиновяване остава относително постоянен - около 2500 към момента - а кандидатите за осиновители намаляват.

Осиновителният процес у нас буксува, но причината не е в процедурата по осиновяване, твърди д-р Ирина Тодорова. "Характеристиките на децата, вписани в регистъра, показват, че по-голямата част от тях са деца на 2-3-5 години; че те много често са родени недоносени или страдат от заболявания, които притесняват осиновителите. Ако децата, чакащи своите осиновители, имат тези характеристики, те имат нужда от осиновители, които са готови да ги приемат с тези характеристики", каза тя.

Въпреки че в световен мащаб броят на семействата с репродуктивни проблеми нараства, все по-малко хора търсят вариант през осиновяването. "Една част от тях се оттеглят от родителството, тоест те не кандидатстват вече за осиновяване. Друга част от кандидат-осиновителите се насочват към сурогатното майчинство. Тенденциите за нарастване на сурогатното майчинство по света показват голям брой деца, родени по този начин - 35 000 е цифрата, която се посочва до 2015 година", каза тя.

Найден и съпругата му се радват на своята осиновена дъщеря от седем години. Според Найден осиновяването може да се улесни с промяна в нагласите на кандидат-осиновителите. "Когато човек си постави при кандидатстване за осиновител прекалено високи изисквания към детенцето, което търси да осинови, това е пречка", категоричен е той.