Американските полицаи редовно използват базите данни с информация за граждани за свои цели, които не са свързани с работата им. Това съобщи АП, позовавайки се на свое разследване, цитиран от Марица. Според медията властите често употребяват достъпа си до лични данни, за да събират информация за лични цели.
В един от случаите, представени от агенцията, полицай от Финикс е разменял лична информация за сексуални услуги с жена, която е заявила пред подставено лице на АП, че може да получи „всякаква информация за когото и да е било“ от своя източник. Сержант от Маями е използвал базата данни за превозни средства на щата Флорида, за да извършва неправомерни проверки и претърсвания на редица известни личности, сред които холивудски звезди, политици, журналисти.

Често срещани са и случаи, при които полицаи проверяват жени, които харесват, в опит да научат повече за тях. Полицай от Денвър например използвал достъпа си до база данни с телефонни номера, за да покани на среща медицинска служителка. Шериф от Манкос, Колорадо, е наредил на свои подчинени да записват регистрационните номера на всеки бял пикап в града, тъй като неговата приятелка му е изневерявала с мъж, шофиращ такъв автомобил. Полицейски диспечер от Мичиган пък в продължение на 15 години е продавал на адвокати лични данни за частни лица. 

 Само за периода 2013-2015 г. полицейските служби са регистрирали над 325 случая на неправомерна употреба на лични данни от полицаи, при които извършителите са уволнени или отстранени.