Софийски полицаи откриха откраднатия лек автомобил „Ауди” на благоевградския бизнесмен Калин Танчев. Колата е намерена в гараж в Перник, на място са арестувани двама местни автоджамбази в момента, в който я разглобявали. Кражбата е била разкрита рекордно бързо от столичен спец екип, няколко часа след като собственикът на фитнес залата в кв. „Еленово“ е подал сигнал в полицията, научи вестник  „Струма“.  Той открива, че лекият му автомобил е задигнат, на 14 септември сутринта и веднага се обажда на телефон 112. Паралелно с това бе пуснал и съобщение във Фейсбук, което гласеше: „Издирва се! Audi A6 allroad с рег. номер Е9666КХ(снимките са с предишните рег. табели). Автомобилът е задигнат от ул. „Аргир Манасиев” между 22:00 ч. на 13.09. и 8:00 сутринта на 14.09. Цветът е тъмносив към черен металик”, пише struma.bg.

Същия ден следобед спецполицаите хващат крадците на местопрестъплението. Автоджамбазите вкарали колата в гараж и веднага се заели с разкостването, но били локализирани по джипиеса на аудито. Това показва, че са били начинаещи, тъй като обикновено опитните крадци вкарват крадените коли на по-ниски нива - в подземни гаражи на молове или други сгради, където джипиесът не може да бъде засечен, след което се премахва или се изчаква да падне батерията му.

Запознати припомниха, че преди години автоджамбази задигнаха червеното ферари на един от най-богатите благоевградчани Венчо Пашата, GPS-ът му бе открит изхвърлен в реката. Калин Танчев е имал късмет, тъй като автомобилът му е бил задигнат от аматьори. Аудито обаче е било разпарчосано и ще отнеме време да бъде сглобено, заради което той е поискал да му бъде изплатена застраховката. Автомобилът е произведен през 2006 г. и е застрахован за 20 000 лв. Вчера потърсихме за коментар бизнесмена, който е сред малцината щастливци с открит автомобил, но от финес залата отказаха телефон за контакт.

Припомняме, че кражбите на коли попадат в категорита на трудно разкриваемите престъпления. Най-добрите в занаята са пернишките бригади, които гастролират в страната, като автоджамбазите се целят основно в немските коли от марката „Ауди“ и БМВ.