Министърът на отбраната Николай Ненчев изяви готовност да увеличи „многократно” броя на военнослужещите, командировани по границата, ако има нужда и се усети засилване на миграционния натиск. Той посочи, че увеличава заплатата на работещите в момента в района. „Искам да поощря хората, които влагат усилия по границата ни. Увеличавам заплатите на тези, намиращи се на границата с 200 лв. от средата на октомври”, посочи той. Парите за повишението са от бюджета на Министерство на отбраната.

По думите на министъра военните в момента по границата са достатъчно, но не се ангажира с точна бройка, тъй като информацията е въпрос на национална сигурност. Според него в момента това не се налага, но огромния брой бежанци, намиращи се в съседните ни държави, е повод за притеснение.  По този повод той заяви, че е готов дори да отмени планирани мероприятия, за да пренасоча хора в частта на границата, където е нужно. По думите му освен жива сила в района има два патрулни кораба по морската ни граница, три хеликоптера в готовност и два от базата в Крумово, които могат да окажат съдействие.

По темата за отпуснатите 160 млн. евро средства за противодействие на бежанския натиск, той коментира, че тези, които бъдат отпуснати към военните, ще бъдат похарчени за камери, личния състав и автопарка.  Ненчев е категоричен, че бюджетът на ведомството трябва да се увеличи от догодина.

Българското небе се охранява само от България, като понякога в охраната се включват и съюзнически сили. Така министъра коментира обвиненията, че чужди сили охраняват българското въздушно пространство.  Той допълни, че всички чужди сили, които се включат в тази охрана са под негово командване.

Смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за ООН е била според него необходима, заради слабото й представяне в гласуванията досега. Той е убеден, че Кристалина Георгиева ще бъде избрана за поста на генерален секретар в ООН.

Източник: bTV