Европейският парламент губи своя авторитет, защото се занимава с вътрешните работи на една страна-членка, а не с проблемите на целия блок, заяви полският премиер Беата Шидло, предаде ТАСС.
С тези думи ръководителката на правителството във Варшава коментира решението на органа на законодателната власт на 28-те да обсъди през идната седмица положението на жените в централноевропейската държава.

Полските власти смятат да наложат пълна забрана на абортите и да криминализират изкуственото прекъсване на бременността. "В Брюксел явно не са си взели поуки от британското излизане от ЕС (Брекзит), имигрантската криза и други по-остри проблеми. В ЕП си измислят някакви дребни теми, с които отклоняват вниманието от важните въпроси. Това ни убеждава, че основополагащите документи на ЕС трябва да бъдат променени из основи", каза тя. Полският Сейм наскоро разгледа проект, в който се предлага бременните жени да нямат право на аборт, а извършването на такива операции да се преследва по Наказателния кодекс.

Проектът бе върнат от пленарната зала в ресорните комисии. Дискусиите от парламента се прехвърлиха в медийното пространство, а няколко хиляди полякини заплашиха, че в знак на протест ще стачкуват на 3 октомври. В католическата централноевропейска държава жените имат право да прекъсват своята бременност само когато има опасност за здравето и живота на бъдещата майка или когато при сериозна патология на плода.