Много високо оценявам усилията на българското правителство за справяне с бежанската криза и терористичните заплахи. Това каза пред "Фокус" Моника Холмайер, член на Европейския парламент и на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
„Аз самата лично много високо оценявам усилията, които българското правителство извършва усилия за справянето с бежанската криза. Първо засили мерките за опазване на външните граници. На второ място правителството полага максимални усилия да няма безконтролен поток от мигранти и тези, които влизат, да бъдат регистрирани. Също така българската държава увеличи броя на центрове за пребиваване на имигранти и бежанци, което е не лека задача, особено за страна като България, която трябва да се бори и с много други социални и икономически предизвикателства”, отбеляза Моника Холмайер, като допълни, че канцлерът Ангела Меркел също е оценила високо усилията, които полага България при опазването на границите си.

Във връзка с участието ѝ в кръглата маса "Заплахите от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите-членки на ЕС и техните партньори", немският евродепутат подчерта, че е много впечатлена от това как България полага усилия да модернизира и законите си, и полицейските си структури, съобразно развитието на терористичната заплаха и новите предизвикателства.

„Във всички европейски държави вече се борим с нов вид тероризъм. Сега терористите нямат някакви конкретни цели, нямат и някакви твърди религиозни убеждения за терористичните си опити. Тяхната единствена цел е да убият, колкото се може повече хора”, коментира Холмайер.

„Това, което стана ясно на кръглата маса е, че чрез новото си законодателство България се насочва предимно към превантивните мерки, към предотвратяването на терористичните актове, предотвратяването на финансирането на организациите, на набирането на материали за причиняване на взривове - пресичането на нещата преди да се извършат терористичните актове”, посочи още немският евродепутат.