Общинските съветници на Шумен гласуваха кмета на града да получава по-високо възнаграждение и така индиректно повишиха и своите доходи. Заплатата на градоначалника скача с 200 лв. и става 2 500 лв. Иначе законът позволява тя да е 2 700 лв. и в много общини от ранга на Шумен максимумът е въведен. 32-ма съветници гласуваха „за“, против беше Добрин Чайлев от „Атака“, групата на БСП се въздържа.
Понеже заплатите на съветниците са процент от кметската, така за участие в сесия всеки от тях вече ще получава повече или 300 лв. /276 лв. преди б.а./. Сесиите траят по 5-6 часа. За присъствие на комисия заплащането се вдига на 175 лв., съобщи "Труд".

Известно е, че съветниците от ГЕРБ събират парите от работата си в местния парламент и правят дарения на нуждаещи се.

Автоматично се завишава и месечното възнаграждение на председателя на общинския съвет и той ще взема 1500 лв. Заплатата на омбудсмана на Шумен също е обвързана с кметската и той ще получава – 2000 лв.
Общинският съвет гласува да бъдат повишени и заплатите на селските кметове в Шуменско с по 40 лв. Те остават далеч от максималните прагове, но беше договорено, че догодина пак ще имат актуализация.