Задържано е лицето, което подпали автомобил на прокурор от Районна прокуратура-Костинброд, образувани са 3 досъдбни производства. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата по повод задържане на лице отправило заплашително писмо към прокурор и подпалил автомобила му, съобщи "Фокус".
"Нито прокуратурата, нито полицията спряха да работят по случая. Усилията доведоха до установяване на извършител на 3 престъпления според нас, който е задържан от СГС и на когото в момента се разглежда жалбата срещу "задържане под стража" от Апелативен съд-София", заяви тя като посочи, че лицето се казва Станислав Бончев.

"На 12 септември в Костинброд беше запален автомобил на прокурор Лилия Минкова от Районна прокуратура-Костинброд. Няколко дни след този палеж същият прокурор получи заплашително писмо в пощенската си кутия", припомни случая Арнаудова като обясни, че незабавно са започнати досъдебни производства и по двата случая. 

"На 19 септември в резултат усилените на оперативно-издирвателни мероприятия, извършени от ОДМВР-София под ръководството на Районна прокуратура-Пирдоп и Окръжна прокуратура-София и след изследване и на анализирани на доказателства, а и на възможните субекти на тези 2 престъпления, служителите на МВР се ориентирали към едно лице, което са поканили в Областната дирекция в София за провеждане на разузнавателна беседа", поясни Румяна Арнаудова.

По думите ѝ това лице в рамките на беседата е споделило обстоятелства и факти около двете престъпления, които е възможно да се знаят само и единствено от извършителя на престъплението.

"Той е направил извънпроцесуални признания за съпричастност на палежа на прокурорския автомобил. В момента, в който обаче лицето е преценило, че това, което е заявил до момента, го застрашава и предстои неговото задържане за срок от 24 часа първоначално по Закона за МВР, е дало подкуп на полицаите, които са го разпитвали, в размер на 140 лв.", разясни тя като уточни, че толкова са били всичките му пари у него към този момент.

По думите ѝ е последвало докладване на полицейските служители за случая. "Софийска градска прокуратура предприе незабавно разследване за предлагане на подкуп в размер на 140 лв., на длъжностни лица от състава на МВР, за да не изпълнят задължение по служба, а именно да не го задържат до 72 часа.

СГС повдигна обвинение на лицето на 20 септември. На 22 септември СГС уважи искането на прокуратурата и го задържа с постоянна мярка "задържане под стража". Днес се разглежда неговата жалба от Апелативен съд- София срещу най-тежката му мярка за неотклонение", отбеляза Арнаудова. 
Освен това тя уточни, че са се извършили експертизи за ДНК от плика, в което е било заплашителното писмо за прокурор Минкова и са съвпаднали с ДНК-то на лицето.

"Това доказателство за това, че той е изпратил заплашителното писмо, даде основание на прокурорите от СГС да обединят трите досъдебни производство в едно. Сега се води разследване за: подкуп, отправяне на закана на длъжностно лице по повод служебните му задължения, както и извършения палеж на автомобила на прокурора", посочи тя.