Докладът на Световния икономически форум за глобалната конкурентноспособност разглежда не само финансовото здраве на държавите по света, но и здравето на населението им. Той класира страните според средната продължителност на живота, като показва къде в света хората живеят най-дълго. Както може да се очаква, колкото по-развита е една държава, толкова по-вероятно е гражданите й да живеят по-дълго заради достъпа до по-качествено здравеопазване и обичайно по-здравословната си диета.
Но интересното е, че някои от държавите в списъка имат по-ниска продължителност на живота от очакваното заради повишаването на случаите на психически проблеми, водещи до самоубийство. Business Insider използва и данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за всяка държава, за да отговори на въпроса защо хората в нея живеят толкова дълго.

13. Швеция – 82 години. Шведите живеят с две години повече от средната възраст в държавите членки на ОИСР. Организацията отбелязва, че високото качество на водата допринася за подобряването на здравето на нацията.

12. Исландия – 82.1 години. Исландия има „най-добрата диета в света“, сочи допитване сред диетолози. Смята се, че тя намалява риска от диабет и сърдечни заболявания.

9. Южна Корея – 82.2 години. Продължителността на живота в държавата се е увеличила в последните няколко години благодарение на подобряването на икономиката, която създава по-многобройна средна класа. Но ОИСР предупреждава, че замърсяването все още е високо в сравнение с другите страни членки.

9.  Люксембург – 82.2 години. Държавата има малко население в сравнение с останалата част от Европа и високи доходи на глава от населението, което означава лесен достъп до здравословна диета и най-доброто здравеопазване.

9. Израел – 82.2 години. Мъжете от Израел са сред най-дълголетните в света въпреки задължителната военна служба.

8. Австралия – 82.3 години. Световната здравна организация казва, че повишаването на здравословния начин на живот и подобряването на здравеопазването в държавата са увеличили продължителността на живота на гражданите й. 

7. Франция – 82.4 години. Франция има един от най-ниските проценти на затлъстели хора сред държавите членки на ОИСР, което допринася за по-високата продължителност на живота на населението.

6. Сингапур – 82.6 години. Продължителността на живота в държавата се повиши в последните 30 години благодарение на високите нива на превантивно и терапевтично здравеопазване.

5. Италия – 82.7 години. Уважаваното медицинско списание Lancet съобщи, че италианците живеят най-дълго, защото в страната има по-малка пропаст в доходите на гражданите на страната. Това означава, че мнозинството от населението има възможност да похапва здравословна и прясна храна, което обикновено е лукс при бедните.

4. Швейцария – 82.8 години. Богатството на държавата дава възможност за по-добро здравеопазване и добра диета. Най-възрастната жена, живяла в Швейцария, беше Роза Рейн, която беше родена през 1897 г. и почина през 2010 г.

3. Испания – 83.1 години. Испания е известна със средиземноморската си диета, за която лекарите смятат, че допринася за дългия и здравословен живот. Тя е изпълнена с пресни зеленчуци и риба, както и със здравословни маснини, като зехтин и ядки.

2. Япония – 83.6 години. Преди три години Япония падна до второто място в класацията заради увеличаването на броя на самоубийствата сред женското население. Но продължителността на живота в Страната на изгряващото слънце е висока заради преобладаващо здравословната диета.

1. Хонконг – 84 години. Редица медицински издания отбелязаха, че традицията сред хонконгското население да практикува бойното изкуство Тай Чи значително му помага да остане активно и здраво до напреднала възраст. Варените храни и пиенето на чай също поддържат балансираната диета на хонконгското население. Снимки: Pixabay.com

Източник: Profit.bg.