Тази година SEAT отвори представителство в Пловдив и участва на панаира с най-новото попълнение в гамата си –  кросоувърът Ateca. Посетителите на панаира имат възможност да се запознаят отблизо с цялата гама на SEAT, както и да са първите докоснали се до кросоувъра Ateca. Той е първият кросоувър на испанската марка, който споделя платформата и двигателната гама на бестселъра SEAT Leon.
Моделът е кръстен така в чест на малко селце в предградията на Сарагоса. В новия кросоувър Ateca преобладават ръбове и ъгли. Стреловидните фарове могат да бъдат изцяло светодиодни. Долната част на тялото е покрита със защитни пластмасови панели. Задните стойки на каросерията са триъгълни, а на покрива е монтиран спойлер. Петата врата е направена на два етажа, а широчината на автомобила се подчертава от издължените светлини. В интериора са използвани висококачествени материали. Централната конзола е насочена към водача, а в горната част е интегриран 8-инчовият сензорен екран на информационно-развлекателна система. Багажното пространство е сред най-големите в класа си - 510 литра за версията с предно предаване и 485 литра за варианта 4х4.
 

Кросоувърът се предлага с избор от пет двигателя. Бензиновите турбомотори са 1.0 TSI със 115 к.с. и 1.4 TSI със 150 к.с. Дизеловите агрегати са 1.6 TDI с мощност 115 к.с. и 2.0 TDI в два варианта на мощност със 150 и 190 к.с. Двигателите са съчетани стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция е налична автоматична трансмисия с два съединителя DSG. Новият SEAT Ateca предлага избор между предно предаване или двойно задвижване 4х4. Налична е и система за промяна на настройките за различни видове пътна настилка. Новият SEAT Ateca разполага с най-съвременни технологични възможности, като изцяло светодиодни светлини, камера за виждане на заден ход, асистент за самопаркиране и системи за подпомагане на шофирането, както и всички възможности за свързаност. Новият SEAT Ateca се предлага у нас в три нива на оборудване, подходящи за всеки вкус, като най-високото ниво е Xcellence. Моделът вече може да се поръчва, а цените стартират от 39 900 лева. Посетителите на панаира имат възможност да се запознаят в детайли със SEAT Ateca 2.0 TDI Xcellence със 190 к.с. и 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG. На щанда на SEAT освен Ateca е изложена и цялата гама на марката – Ibiza, Toledo, Leon, Leon ST, Leon X-Perience и Alhambra.

Източник: Монитор