Постъпила е европейска заповед за задържане на френския гражданин, задържан на ГКПП "Капитан Андреево". Това каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова по повод задържането на френски гражданин след издадена Европейска заповед за арест, съобщи "Фокус".
Прокурор Румяна Арнаудова: Издадена е европейска заповед за арест на френския гражданин, задържан на ГКПП „Капитан Андреево”

Тя посочи, че задържаният се казва Клемент Мишел и е преминал на територията на нашата страна сам.

"Лицето е родено през месец ноември 1997 година", уточни тя, като обясни, че на 28 септември в 5,30 часа е навлязло през българо-сръбската граница.

Арнаудова поясни, че неговите данни са били въведени в Шенгенска система на Франция като лице, което трябва да бъде наблюдавано. "След проверка на границата не са били установени забранени вещи у него. Не е имало други ограничителна мярка, затова е пуснато", отбеляза тя.

"Българските служби уведомяват Франция, че лицето е влязло в България. След това е влязла в сила заповед за задържане за тероризъм", коментира тя. Арнаудова посочи, че същият ден в 14.00 ч. френският гражданин е искал да напусне страната и да навлезе в Турция. "Лицето е било задържано за 24 часа. По думите ѝ тази сутрин до органите в Хасково е постъпила Европейска заповед за задържане на френски език. "В момента е задържано в срок до 72 часа", уточни говорителят на главния прокурор. Тя припомни, че се чака заповедта на български език до Окръжната прокуратура-Хасково. 

"Не е правил каквито и да е изявления до този час. Осигурена у е зашита и преводач", добави тя. "На нас ни е известно публикации в чуждестранни медии, но не би следвало да коментираме", каза още Арнаудова.