В Белия дом обсъждат възможността за допълнителни доставки на оръжие за сирийската опозиция, за да бъде спряно „настъплението на силите на режима в Алепо”, пише вестник The Wall Street Journal с позоваване на правителствени чиновници.
Според изданието централна тема в дебатите около американския „план Б” в Сирия е ролята на ЦРУ и техните регионални партньори – обсъжда се дали да се даде на Управлението и свързаните с него въстанически групировки санкция да обстрелват артилерийски позиции на правителствените войски.

Заедно с инициативите, засягащи ЦРУ, Вашингтон разглежда възможността за доставяне на високо точно оръжие чрез регионални партньори като Турция и Саудитска Арабия.

„Някои чиновници предполагат, че моментът за това е пропуснат и администрацията трябва да разгледа въпроса за преки военни действия на САЩ против режима на Асад” – се отбелязва в публикацията.

Предложението за пряка военна намеса обаче има много противници в Белия дом, който се опасява от повишаване на риска от конфликт с Русия.

Военните съветници на Обама и представители на разузнаването от февруари призовават американския президент да бъде разработен алтернативен план за помощ на сирийската опозиция. При това от 2013 г. официално действа скрита програма за подкрепа на сирийските бунтовници с оръжие.

Основни поддръжници за реализация на „силов сценарий” са директорът на ЦРУ Джон Бренън и военният министър Ащън Картър, добавя The Wall Street Journal.

Превод и редакция: БЛИЦ