Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Михаил М., на 22 г. Младият мъж е обвинен за това, че при управление на автомобил е нарушил правилата за движение, като по непредпазливост е причинил смъртта на 19-годишната си приятелка.
На 12 юни 2015 г. Михаил М. шофирал по бул. „Източен“ в гр. Пловдив с лек автомобил „Сеат Толедо“ в посока към кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза“. С него била приятелката му – 19-годишната И.М., която пътувала на предната седалка. Колата се движела със скорост около 94 км/ч. В този участък платното за движение са състояло от четири пътни ленти, предназначени за продължаващите напред автомобили и за завиващите наляво и надясно. Михаил М. имал намерение да продължи маршрута си направо по бул. „Източен“ в посока към стадион „Христо Ботев“. Преди още автомобилът му да достигне кръстовището, светещата дотогава зелена светлина на светофара, регулиращ движението по участъка, се сменила с жълта, а след това и с червена, въвеждаща забрана за преминаването.

Независимо от това младият водач решил да премине през кръстовището, като разчитал, че чрез високата скорост ще избегне възможен инцидент. В този момент колата му бил ударена от завиващ наляво лек автомобил „Рено Еспейс“. Лекият автомобил, управляван от Михаил М., се завъртял и се ударил в електрически стълб на тротоара, от което купето се деформирало. На място пристигнали аварийни екипи, които успели да отворят предната лява врата и извадят водача и пътничката. 19-годишната И.М. е била откарана в болница, където, въпреки проведена спешна операция, починала от остра кръвозагуба.

Според назначената автотехническа експертиза основна причина за пътния инцидент е навлизането на водача на лекия автомобил „Сеат Толедо“  -Михаил М., в кръстовището по начин и в момент, когато това не е било безопасно – на червен сигнал на светофара. Според вещите лица той би имал техническа възможност да избегне удара с лекия автомобил „Рено Еспейс“ чрез безопасно екстрено спиране при движение със скорост 50 км/ч, позволена за населените места, но е управлявал автомобила си със скорост около 94 км/ч. По делото са били разпитани 12 свидетели и приобщени заключенията на назначените експертизи.   
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Михаил М. е обвинен, е от 2 до 6 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ