Най-честите нарушения в предизборните кампании у нас са свързани с деня за размисъл. Това каза Мария Стоянова, председател на СЕМ пред "Фокус". Според нея постоянен проблем в медиите е невъзможността в този ден избирателят да остане сам с мислите си. Стоянова коментира още един проблем, свързан с големия брой кандидати на тези избори.
„Има много регистрирани кандидати и инициативни комитети, а ние сме наясно, че някои от тях участват на олимпийски принцип във вота. По-важно е участието, отколкото програмата, смисълът, подготовката, аргументацията и готовността да се изпълнява тази много отговорна и трудна дейност, каквато е дейността на българския държавен глава. Това разграничаване на „олимпийски“ кандидати и действително сериозни кандидати е трудно да се направи. Самите медии признават за тази трудност. Тя води до това, че сериозни кандидати не биха искали да участват в дебати с тези, наречени от мен олимпийски участници в състезанието“, коментира председателят на СЕМ.

По този начин не може по естествен път да се гарантира равнопоставеността, изисквана от Изборния кодекс, обясни Мария Стоянова. Тя призова медиите да обърнат специално внимание на хората със зрителни и слухови проблеми, както и младежите, които ще гласуват за първи път.