Необходимо е Ирина Бокова да се оттегли от битката за поста генерален секретар на ООН, тъй като тя е неизбираема и да даде шанс на Кристалина Георгиева. Това каза Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, пише агенция "Фокус".
 По думите му опозицията в лицето на БСП не се ръководи от интересите на България, настоявайки за кандидатурата на Бокова. „При положение, че до момента нашата кандидатка се проваля и на всеки следващ тур на гласуването пада надолу, не мога да разбера какъв е смисълът да упорстваме. Да не би България да е длъжна на Ирина Бокова? Не е ли обратното? Не е ли тя там, за да се бори за интересите на България? Като че ли главната цел на БСП е непременно Бокова да бъде номинирана и съответно да стане генерален секретар. Не е ли най-важното да бъде български представител?“, коментира още Симеонов.

По думите му нормалното човешко и морално поведение и на Бокова, и на БСП е час по-скоро тя да се оттегли, защото явно е неизбираема кандидатура. „Трябва да даде възможност на Георгиева да се пробва и съответно да постигне по-добри резултати. Какво значение има дали има предварително договорки или няма? Аз съм почти сигурен, че има такива договорки на ниво Борисов, но не мога да разбера какво лошо има в това“, каза още Симеонов.

Относно заявките за вот на недоверие от БСП Валери Симеонов коментира, че поведението на социалистите може да се обясни единствено със започналата кандидат-президентска кампания на левицата.