Комплексът за активна защита на бойните машини от семейство „Армата” от уранови снаряди може да предизвика прелом в сферата на разработваната бронирана техника, пише Дейв Маджумдар.
Преди седмица вестник „Известия” оповести, че комплексът „Афганит” вече може да унищожава подкалибрени снаряди със сърцевина от обеднен уран, летящи със скорост 1,5-2 км/сек.

Досега се считаше, че системата за активна защита на танка и ефективна само по отношение на противотанковите ракети и реактивните гранати.

„Ако Русия действително е постигнала пробив в борбата с бронебойните противотанкови снаряди, сухопътните сили на САЩ и НАТО скоро могат да се сблъскат с твърде сериозен проблем, тъй като бойните машини „Армата” след няколко години ще бъдат приети в масова експлоатация” – пише Маджумдар.

Анализатори изказали пред NI различни мнения за новата разработка. Майкъл Кофман от Центъра за военноморски анализи счита, че „Афганит” не може да спре най-новите американски боеприпаси и в най-добрия случай ще онклони снаряда от курса.

Служителят от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Михаил Барабанов счита, че създателите на „Армата” едва ли са могли да не предвидят защита от актуални заплахи.

„Малко вероятно е новото поколение системи за активна защита да е разработено без отчитане на най-разпространените заплахи като бронебойни подкалибрени снаряди с уранова сърцевина и ракети за атаки отгоре” – казал той.

Като цяло дори в серията „Армата” да са реализирани поне половината от заявените възможности, танкът Т-14 и неговите събратя ще бъдат извънредно страшни машини, отбелязва NI.

БЛИЦ припомня, че руската система за активна защита „Афганит” обединява радиолокационни станции с активно фазирани решетки, комплекс от изчислителни подсистеми и мортири със специален заряд за унищожаване на приближаващите снаряди.

Превод и редакция: БЛИЦ