С термина cheat meal спортистите обозначават планираното нарушение на диетата си. Само не си мислете, че става дума за нощно висене пред хладилника, докато заблуждавате останалите, че спазвате строго диетата на Дюкан. Cheat meal означава еднократно нарушение на системата на хранене: т.е. веднъж в седмицата може да си позволите да хапвате каквото си поискате, пише Elle. Вярно е, тук също трябва да спазвате определени правила, за да не навредите на организма.
Не нарушавайте хранителните си навици!

Ако сте решили да имате cheat meal, това не означава, че не трябва да ядете нищо друго за деня. Не се отказвайте от любимата си закуска и вечеря. Придържайте се към обичайните си хранителни навици, освен изключението за деня. По този начин не само получавате удоволствие от „забранената храна“, но и се засищате по-бързо, което ви предпазва от преяждане.

Не се разсейвайте по време на cheat meal.

Важно е да не позволявате да „запълвате“ празнината в корема си с нищо друго, освен с храна. Гледане на телевизия, говорене по телефона, ровене в интернет – така просто ще изядете два пъти повече от истинската храна.

Избирайте правилното време.

Най-добре е да си устройвате хранително пиршество в първата половина на деня, за да може организмът ви да има време да обработи въглехидратите докато дойде време за сън. Именно през първата половина на деня сме по-активни и отделяме повече енергия, а това дава възможност на тялото да изгаря мазнините по-бързо.

Не злоупотребявайте с лакомствата.

Не си струва да прекалявате с угощението. Един ден в седмицата е напълно достатъчно, за да запомните вкуса на любимата си торта и да се върнете към диетичния си режим на хранене. Не забравяйте също, че по време на угощението е добре да се въздържате от алкохол.

Отдавайте се на cheat meal след тренировка.

След спортуване метаболизмът ви работи по-бързо и като следствие разгражда храната по-бързо. Това правило обаче не е валидно за онези, които тренират през втората половина на деня.