Айтозлии недоволстват от контейнерите пред домовете си и тайно ги местят от улица на улица всяка вечер, за да могат да паркират колите си пред тях. Местните се оплакват и от това, че казаните или са препълнени и няма къде да си изхвърлят боклуците, или пък не достигат. Темата за боклука разгорещи страстите в местния парламент днес, пише "Флагман".
На трибуната излезе общинският съветник от ГЕРБ Пенчо Желев. Той изказа недоволството на айтозлии, чиито оплаквания при него буквално валяли всеки ден. Кметът на общината Васил Едрев напомни, че фирмата „Астон Сервиз” ООД, която се грижи за боклука, е въвела нова организация за сметосъбирането и сметоизвозването. Индивидуалните кофи се прибират и навсякъде се слагат казани тип „бобър”, тъй като сметището в Айтос вече е закрито и боклукът се извозва на 35 км от града – в депо „Братово”. Идеята на администрацията е да се оптимизират курсовете дотам с по-големи превозни машини и с цел да не се увеличи таксата за смет.

От около месец започна поставянето на новите контейнери на улиците. Хората обаче недоволствали, защото им пречели да си паркират колите пред тях.

„Контейнерите от една улица се вземат и се местят на друго място. Наскоро местен жител го направил, за да си паркира колата. Станете през нощта и вижте. Отделно жителите ги пълнят със стъкла, чували юргани, но аз ги оправдавам, защото имат неща за изхвърляне, а в малките кошове това нямаше как да стане в старите малки кошове. Почистваща фирма работи по график, дори прави допълнителни курсове”каза кметът Васил Едрев.

За решение на проблема той ще предложи оформянето на „джобове” по улиците за контейнерите, като се надява съветниците да го подкрепят и догодина да гласуват отпускане на средства.

Издадена и Заповед към всички търговски обекти и заведения да си закупят контейнери и промишлените стоки, както и строителните материали да ги изсипват в тях. Те генерират сериозни отпадъци и сега като препълнят казаните, айтозлии няма къде да си изхвърлят боклука. Ако търговските обекти не спазват заповедта, ще бъдат санкционирани, закани се Васил Едрев.