Скъсана носеща планка е причината за пропадането на асаньора в столичния квартал "Свобода", при който пострадаха петима души. От контролната агенцията за метрологичен и технически надзор - определиха случая като "специфичен". Проверката по случая продължава, уточнява bTV.
Това, което е ясно към момента, е, че пътувалите в съоръжението (сред които – и малко дете) са имали късмет – въжето се е отделило от кабината на ниво втори етаж и след 9-метровото падане до мазето никой не е бил сериозно ранен.

„Начинът, по който е станало самото откъсване не е позволил на системата за аварийно спиране да заработи и да не позволи падане на асансьора до дъното”, посочи председателят на метрологическата агенция Алекандър Манолев.

Асансьорът е на по-малко от 10 г. и е бил проверяван редовно, последно – на 25 септември т.г. Заключението на компетентните органи е, че е изправен.

Според председателя на асансьорната асоциация у нас Валентин Маринков, най-вероятно става въпрос за некачествена заварка. Той смята, че асансьорите като падналия трябва временно да бъдат спрени и проверени: „Дали тази част и останалите на тези асансьори са така, както трябва, след като се изпитат тогава да бъдат пуснати в експлоатация”.