Лангош - в превод от унгарски означава "огнен". Това чудно вкусно ястие е наречено така, защото се пържи във врящо олио и се поднася с пикантен чеснов сос, пише zajenata.bg.

Най-често лангош се продават на панаири и улични магазини в Унгария и някои съседни страни. Ами, много са вкусни, трябва да опитате!

Продукти:

1,5 - 1,75 чаши брашно

4 картофа

1/2 ч.л.

захар

5 гр. суха мая

1/2 чаша прясно мляко

1/2 ч.л. сол

70 мл олио

Приготвяне:

  1. Сварете картофите в подсолена вода. Отцедете ги. Направете картофено пюре и го охладете.
  2. Разтворете маята в топлото мляко със захар. Оставете да престои в продължение на 5-10 минути.
  3. Изсипете брашното и солта при картофите. Брашно е необходимо да се пресее през сито и да се добавя бавно, за да се получи хомогенно тесто. Замесете тестото. Покрийте го с кърпа и оставете на топло място. Да не втасва повече от един час.
  4. Разточете тестото на слой с дебелина 1,5 см и изрежете кръгчета от него. Може и да не разточвате, а да оформите мекици с ръце.
  5. Загрейте олиото. Изпържете питките тесто до златисто-кафяво от двете страни.
  6. Натъркайте с чесън горещите мекици. Поръсете със сол.