Каталония, независимо от възраженията на Мадрид, планира през 2017 г. да проведе референдум за независимост, а ако получи суверенитет – да признае Крим за част от Русия и да се откаже от политиката на санкции. Това каза пред „Известия“ в сряда (28 септември) говорителят на коалицията „Каталонска солидарност за независимост“ Хосе Енрике Фолк.
„Независимостта не е прищявка, а реална необходимост за бъдещето на Каталония. В нашия регион икономиката е много силна, но в момента се сблъскваме с недостиг на инфраструктура, която бихме искали да развиваме, но не ни позволяват това. Освен това Каталония трябва да използва собствените си ресурси за развитие на социалната и културната сфера. Испанското правителство изобщо не се интересува, че между испанците и каталонците има различия… Тъй като Мадрид игнорира нашите нужди, независимостта е единственият изход за Каталония. Скоро нашият президент ще обяви референдум, който ще се състои независимо дали Испания го позволи или не. Предполагам, че той ще се проведе следващото лято, след което ще започне и процесът на отделяне“, съобщи Фолк.

Ако Каталония получи независимост, то тя ще признае Крим за част от Русия, допълни политикът. „А защо да не признаем Крим? На полуострова се проведе референдум, на който народът реши да се присъедини към Русия. Резултатите от този вот могат само да се уважават. И ако независима Каталония реши да влезе в ЕС, това няма да повлияе на това решение. Същото се отнася и за антируските санкции. Икономическите ограничения никога не са помагали да се решават проблемите. Както показва световният опит, те само изострят обстановката, в резултат на което страдат обикновените хора“, подчерта Фолк.

Източник: Руски дневник