Саудитският крал Салман ал Сауд издаде указ, с който за пръв път в историята на страната се намаляват заплатите на държавните служители. Саудитският вестник "Араб нюз" съобщи, че от 1 октомври заплатите на министрите се намаляват с 20%, а дотациите на членовете на Консултативния съвет за жилище и кола се орязват с 15 процента, изчислява БГНЕС. 
За редовите чиновници се замразява повишаването на заплатите, въвеждат се и лимити по плащането на извънреден труд и за отпуските. 

Наблюдателите коментират тази стъпка като още една мярка за ограничаване на бюджетните разходи в условията на ниските нефтени цени, чиято продажба осигурява националното благосъстояние. 72% от доходната част на бюджета идва от нефтените доходи. 

Според известния специалист по близкоизточните проблеми Себастиан Ашер пропуква се действащият в кралството негласен социален договор между управляващата върхушка и редовите поданици: на последните пожизнено се осигуряваше не много обременителна държавна служба срещу съгласие за статуквото.