Ново изследване разкрива, че търсенето на цел и смисъл повишава нивото на щастие. Ако се загледате по заглавията в медиите и по лавиците с книги в книжарниците ще забележите много пъти думата „щастлив“ или „щастие“. Изследванията по темата напоследък се радват на повишен интерес: книги, уебинари, курсове, коучинг – всички те претендират да ни помагат да открием тази животоподдържаща емоция. Но колкото повече се опитваме да бъдем щастливи, толкова по нещастни се чувстваме.

В актуално изследване се показва как хората, които се фокусират най-много върху щастието изпитват с 50% по-малко позитивни емоции, 35% по-малко удовлетвореност и 75% повече депресивни симптоми от хората, които имат други приоритети. Защо става така и какво да правим?

Търсене на смисъл, вместо на щастие

Изследването показва, че чувството за смисъл в живота увеличава благополучието на човек. Търсенето на смисъл и значение, а не на щастие води до увеличаване на усещането за удовлетвореност от живота, подобрява менталното и физическото здраве, подобрява устойчивостта и самоувереността и съответно намалява риска от депресия.

Рой Баумайстер, професор по психология от Щатския Университет Флорида и неговите колеги изследвали 397 души и търсили връзка между нивата им на щастие, усещане за смисъл и други различни аспекти в техния живот. Баумайстер казва, че:  Това, което различава човека от животното не е преследването на щастие – нещо естествено за всичко живо в природата, а търсенето на смисъл и значение, което е уникално само за човека.

Това всъщност не е нова идея. Виктор Франкл, австрийски невролог и психиатър, оцелял при Холокоста, е помогнал на приятелите си в лагера да минат през ада, насърчавайки ги да се фокусират върху смисъла на живота си. Той непрекъснато им напомнял, че има хора, които се нуждаят от тях или пък много важна работа, която трябва да свършат. Именно това дало на много от тях мотивацията да оцелеят в концлагера. Франкл казва: Този, който знае своето ЗАЩО в живота, той ще може да понесе почти всяко КАК.

И така, защо смисълът в живота е по-важен от щастието?

Смисълът трае по-дълго от щастието. Щастието се чувства тук и сега, то е преходно и мимолетно като всяка емоция.

Смисълът в живота е много по-траен. Той свързва минало, настояще и бъдеще и дава усещане за много по-целенасочен, последователен и удовлетворяващ живот. Хората, които мислят повече за отминали битки и страдания, за бъдещи борби и стремежи, имат по-силно чувство за смисъл в живота си.

Смисълът ни прави по-добри

За да сме щастливи е нужно да се изпълняват нашите желания и нужди, чувстваме се щастливи, когато получим каквото искаме. Когато се стремим към смисъл е по-вероятно да помагаме на другите. Например отглеждането на деца е добър пример защо смисълът е по-важен от щастието. Това не е лесна задача, може да е стресиращо, да има тревоги, но внася смисъл в живота. Същото се отнася и за отговорна работа или кауза, на която сме отдадени.

Смисълът подобрява социалните връзки

Изкуствените социални контакти може да увеличават понякога нивото на щастие, но по-дълбоките връзки увеличават смисъла. Някои приятели вероятно са подходящи за парти и забавления, но ни трябват по-дълбоки отношения с хора, на които можем да доверим тревоги и проблеми, да се чувстваме ценени и свързани.

Изглежда, че просто трябва да се откажем от самоцелното преследване на щастие и да се фокусираме върху създаването на повече смисъл в животите си.

Източник: Мегавселена