Кристалина Георгиева, която беше издигната като български кандидат за генерален секретар на ООН, заменяйки Ирина Бокова, е поставила условие да бъде подкрепена от още няколко държави от Източна Европа, предава bTV от Брюксел. Георгиева също така е поискала и нито една от държавите, които са постоянни членки на Съвета за сигурност, да не налага вето.
Дали тези предварителни условия имат реално значение, ще разберем на 5 октомври, когато е следващото гласуване в ООН.

Предстои и да разберем кой кандидат на България ще се яви на него – до момента Ирина Бокова не е обявила, че ще се оттегли от надпреварата, макар външният министър Даниел Митов да я призова да преосмисли участието си.

Следващата седмица Георгиева, която вече е в неплатен отпуск от Европейската комисия,  ще бъде изслушана Съвета за сигурност, съобщи пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По неговите думи трябва да е ясно на всички, че България няма двама кандидати за ООН, тъй като е застанала зад кандидатурата на Георгиева. „Няма гаранция за абсолютно никого, че ще бъде следващият генерален секретар. Бяхме достатъчно толерантни, правителството направи огромни усилия за представянето на Ирина Бокова”, коментира Ковачев.

Той отбеляза, че петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. „Не очаквам да има вето от страна на Русия”, коментира той по отношение на кандидатурата на Георгиева. 

Кандидатурата на Ирина Бокова беше издигната от кабинета на Пламен Орешарски и подкрепена от втория кабинет на Бойко Борисов след дълго отлагане. Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат.

Кристалина Георгиева пък е еврокомисар за втори път. Също така за втори път тя излиза на международната сцена като резервен играч на България. Предишния път замени тогавашния външен министър Румяна Желева като кандидат за член на ЕК, след като Желева се представи твърде неубедително на публичното изслушване.