Следствието засега не може да обясни причините, поради които свалилата самолета MH17 система „Бук” е била докарана от територията на Русия, след като в този момент опълченците успешно са се противопоставяли на въздушните удари на ВВС на Украйна. Това заяви ръководителят на централния следствен департамент към националната полиция на Холандия Вилберт Паулисен, съобщава РИА "Новости".
„Следствието все още проучва този въпрос Но аз не случайно започнах презентацията с описанието на контекста, в който са се случили събитията: имало е боеве, хората са се опитвали да реагират на многобройните удари на украинските военни от въздуха. Това показва някаква насока. Да видим какво ще покажат бъдещите резултати от разследването”, каза Паулисен пред журналисти, представяйки резултатите от разследването на международната следствена група.
 
Трябва да се отбележи, че към момента на катастрофата на MH17 ВВС на Украйна и без това са понасяли големи загуби, ПВО на опълченците е унищожавало авиацията на противника с помощта на обикновени ПЗРК. Критично значение е имал и фактът, че полето на бойните действия е било близо до границата с Русия, което рязко е намалявало възможностите за маневриране във въздуха на украинските пилоти.

Защо при тази ситуация на опълченците им е била необходима „Бук”, това всъщност остава непонятно.
 
В понеделник началникът на радиотехническите войски на руските ВКС генерал-майор Андрей Кобан заяви, че „този факт, че Украйна и до момента не е обнародвала информацията от своите РЛС, позволява да се предположи, че мястото на изстрелването на ракетата, ако това е бил „Бук”, се е намирало на територия, контролирана от ВСУ”.
 
При това руските военни по-рано заявиха, че Русия никога не е предавала на опълченците в Украйна ЗРК „Бук”, както и друга бойна техника.