"Трябва да е ясно на всички от решението на МС, че България няма двама кандидати, а застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. А това какво ще направи Бокова, трябва да я питате нея и тя трябва да реши. Но България има един кандидат и тя се казва Кристалина Георгиева." Това заяви в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.
Той разказа, че решението на кабинета има "много позитивен отзвук" след колегите му в Европарламента. Колегите ми във всички политически формации - започвайки от зелени, социалисти, либерали, ЕНП, консерваторите, с които съм говорил, харесват много работата на Георгиева и са доволни от този избор, каза Ковачев. Не очаквам да има вето от страна на Русия, коментира евродепутатът.

Големите 5 страни, които имат право на вето, ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН, но смятам, че Георгиева е показала, че тя може да координира действията - както по хуманитарната помощ, така и по нейната работа в Световната банка. Нека не забравяме - тя е била представител в Москва на Световната банка и познава много добре ситуацията в Руската федерация, има своите контакти, допълни Ковачев.

Той разказа, че като докладчик за ООН във външната комисия на ЕП има контакти и с посланиците в ООН, и с дипломатите в Брюксел. И имам информация, че Георгиева има далеч по-добри шансове от Бокова, допълни той. Ние бяхме достатъчно толерантни и правителството направи огромни усилия за доброто представяне на Бокова, която последно бе на шесто място, каза евродепутатът от ГЕРБ.