Ако в близко време се стигне до парламентарни избори, една четвърт или 25% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15% - за БСП, 6% за ДПС, по 3% за Реформаторския блок и сбора от партиите в Патриотичния фронт, 2% за АБВ, по 1% за "Движение 21" и "Атака". Това показват данните от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 16-20 септември 2016 г.
Анкетирани са 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Проучването е извършено със собствени средства на агенцията. Иначе казано, съществени размествания при първите три партии, които биха могли евентуално да предложат нов курс на управление, не се наблюдава. Политическата ерозия обаче при РБ, Патриотите и АБВ отново биха завъртели рулетката на малките формации. 

Това е моментна картина, отразяваща обществените нагласи преди номинацията на ГЕРБ, уточняват от АФИС. Само 18% от избирателите знаят, че гласуването е задължително. Най-важният проблем за участвалите в допитването е безработицата – 19%, следва бедността – 16 на сто, и пенсиите – 10%. Отчита се спад на доверието към управляващите.

 Неизбежен балотаж между кандидата на ПП ГЕРБ и ген. Румен Радев на президентските избори. Това показват още данните от национално представително проучване. На този фон и при условие, че изследването е приключено преди номинацията на кандидата на ГЕРБ и регистрацията на Пламен Орешарски като кандидат е напълно обясним сравнително високият дял на колебаещи се и негласуващи избиратели – над 60%.

Картината предстои да се проясни в началото на октомври, когато всички въпросителни около легитимните кандидати ще отпаднат. Вече е ясна обаче основната интрига: очертаващият се и неизбежен балотаж ще бъде между кандидата на ГЕРБ, който и да е той, и подкрепения от БСП Румен Радев.

18% имат доверие на върховния законодателен орган, а 82% нямат. На президента се доверяват 23%, на полицията 34%, на армията 38% и т.н. Граждански институции като партиите, синдикатите, религиозните изповедания се ползват с доверието на между 16% и 43% от хората. Съдебната система е на дъното със само 12% подкрепа. Дори доверието към Европейския съюз спада. То е 44%, а останалите 56% са на обратното мнение.