Съпруг или съпруга с мрачен характер може да навреди на здравето на половинката си и да я поболее. Това обяснява д-р Бил Чопик от Мичиганския университет, пише от Daily Mail, цитиран от tialoto.bg. Специалистът и неговият екип са сигурни и в обратното твърдение – ако бракът е щастлив, това увеличава шансовете на двойката да се радва на добро здраве.
Експертът се позовава на резултати от изследване, проведено върху 2000 брачни двойки в продължение на 6 години.

Участниците са на възраст над 50 години. Те попълнили формуляри относно удовлетвореността си от брака и от какви заболявания се оплакват.

От анализа на данните проличало, че по-щастливите двойки се радват и на по-добро здраве. И че щастието на отделния индивид се отразява благотворно на здравословното състояние на брачния партньор.
Изданието добавя още, че хората с весела половинка по-често извършвали физически упражнения и по-рядко бивали с разклатено здраве.

Затова пък мрачната половинка води до тягостна атмосфера в къщата, което тласка партньорите към пиене, пушене, предизвиква безсъние. А всички тези фактори вредят на здравословното състояние на човек.