Само пред БЛИЦ народният представител на ГЕРБ Валентин Радев разкри какви промени се готвят в закона за противодействие на тероризма. Бившият заместник-министър на отбраната даде експертното си мнение по въпроса за сигурността в страната и закона за забрана на бурките, който предстои да бъде одобрен. Първо пред медията ни даде информация и за бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ.
- Г-н Радев, по-рано днес обявихте, че ГЕРБ има предложение за пет нови члена от антитерористичния закон. Бихте ли казали кои са те?
 - Това са допълнения между първо и второ четене, които нашата парламентарна група прави.. Ние казахме, че е много хубаво това, че като цяло има закон. Трябва да се поправят някои детайли, да се добавят или извадят някои неща. Ние намерихме за необходимо да разгърнем в по-големи подробности. Ще предложим пет допълнителни члена към номер 7, който ще разширим. Вътре е написано до сега предложението внесено в законопроект в Министерски съвет, че въоръжените сили на Република България участват в противодействието на тероризма и в преодоляване на последиците от тероризъм в съответствие с плановете за противодействие на тероризма и този закон. Това е една функция от закона за МВР.

Ние тук сме го разгърнали по-подробно и сме описали вътре какво прави един обучен, когато спира някого за проверка, когато обискира и т.н. Тоест това са полицейските правомощия, които вземаме от МВР. Добавяме един текст за това как ще ги използват военнослужещите и как трябва да бъдат обучени. И това е много важно, искам да го подчертая.

Чували сте и от мен и мои колеги, че на военните участват в мисии, по които те са подготвени с т.нар. чек пойнт-ове, на които се спират и проверяват автомобили в Афганистан и Ирак. Всичко това е правено и са подготвени, но има една подробност. Вече около десет хиляди души, които са били по шест месеца на контингенти,  са минали през това нещо. Има едни други, които сега влизат в професионалната армия и не са ходили на мисии и случайно ще се наложи да участват по-скоро в такива и да изпълняват полицейски правомощия по закона за антитероризма на границата или някъде в държавата. Тогава те трябва да бъдат обучени. Това е много важно.

Няма да бъдат изпращани военнослужещи от оперативния щаб, който се създава по време на терористична акция, някъде да подпомагат МВР и ДАНС, без да бъдат обучени. Това са основните промени, които сме разгърнали в общо три страници. Така прецениха и нашите юристи експерти. Не може да се нарече точно специално обучение, защото не може да отидеш там да помагаш без да си бил подготвен. Ако случайно не си минал такова обучение преди това.
 
- Каква е позицията Ви по закона за забрана на бурките? Нарушават ли се правата на мюсюлманите, ако бъде одобрен?
 - Това е много чувствителен въпрос. Ще ви отговоря малко повече като експерт. Когато се говори за бежанци и мигранти, такива които минават през държавата, между тях може да има терористи. Имаше такъв пример съвсем скоро за мъж, който е бил тук, пък е заминал, за това даваме такива правомощия за подслушване в закона за противодействие на тероризма. Не е добре да има хора, които не можем да идентифицираме. Нека отворя една скоба, има такива специални устройства, които са дадени и ще бъдат дадени у нас. Тях вече ги има по света. С камера на лицето и специални очила се разпознават и идентифицират хора. 
 
- Нещо като "фейс контрол"?
- Да, така се казва. Това ще се наложи и у нас. Как ще се разпознае някой със закрито лице? Ние не можем да разпознаем дори дали това е някой или някоя. Всички знаем, че напоследък има тенденция експлозивите да се слагат под дрехите. И това не е було, това си е цяла роба. Как ще видите какво има отдолу? Тези „специални” облекла трябва да се погледнат през гледната точка на службите и сигурността. Аз съм твърдо против бурките.

Също така, трябва да погледнем и дали това е приемливо по света. Нашите европейски партньори вече приеха този закон, защото се притесняват по същия начин, по който и ние. Хората, които трябва да изберат между сигурността си и между това да бъдат жертва на тероризъм, трябва да ограничат по някакъв начин бурките. Разбира се, че сигурността е на първо място.

Нека не забравяме, че сме православна държава. Да ме извиняват всички останали, но на тази територия ще бъде така. Ако някой иска да бъде на друго място, където нямат притеснение от тероризъм, макар че той идва предимно от тази посока, нека ходят там. Тук разбира се трябва да подчертая, че има страни, където това е изключение. Във Франция не е така, в Белгия също. Там поколения, които са се заселили там преди години правят терористични актове, но все пак заплахата която сега се очертава е пряко свързана с радикалния ислям. Добре е да има такива предпазни средства, но без да се отива в крайности.
 
- Като член на ГЕРБ, в кого виждате най-голяма конкуренция сред кандидат-президентите на другите партии?
 - Не само като член на ГЕРБ, но и като гражданин, се опитвам да видя идеи. Някой предлага ли нещо за тази институция, в рамките на правомощията на президента, което не е било правено от Плевнелиев? Какво друго ще направим ние? Тази посока ще я сменяме ли? Трябва да се види това.
 
Основният ни конкурент би трябвало да бъде следващата най-голяма политическа сила, а именно БСП. Но там виждам, че лагерът на левите е много разединен и не могат да се групират. Това не е добре и за нас, защото трябва да има силна конкуренция отсреща и да чуваме добри идеи, в които да се вгледаме. А защо не, и да приемем някои от тях?
 
- Има редица спекулации и предположения за това дали мъж или жена ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Датата наближава, а все още никой няма ясна представа кой би могъл да бъде. Ще ни подскажете ли?
 - Аз не знам кой точно ще бъде кандидат-президент, но г-н Цветанов каза, че със сигурност ще бъде жена. Остава да разберем кой ще бъде вице. На втори ноември ще обявим и двамата кандидати. 


Интервю на Никол ИВАНОВА