Само десет години след като се насочва към небето като своя професионална кариера, Кейт Макуилямс доказва, че е авиатор от висока класа. Днес тя е най-младият професионален пилот в света на крехката възраст от 26 години. Младата изгряваща звезда на нискобюджетната авиокомпания EasyJet дори наскоро е повишена от ранг първи офицер в командир на полет, което обикновено се постига от много по-възрастни пилоти.  Говорител на авиопревозвача пък заяви, че те вярват, че Кейт е най-младият търговски командир на полет в света, пише британският Daily Mail.
След като започва обучението си в небето на 13 години, Кейт прави първия си самостоятелен полет на 16 и продължава да се обучава за пилот до 19-ия си рожден ден. Признава, че често пътниците и дори кабинният екипаж любопитстват на колко години е и в повечето случаи са "очаровани" от скоростното й изкачване към пилотската кабина. "Лично аз не мисля, че възрастта ми има значение.

Аз съм минала през същото обучение като всеки друг командир, така че съм доказала себе си, независимо от възрастта. Почти ежедневно ме питат на колко съм години сега, което не се случваше често, когато бях първи офицер“, посочва Макуилямс. Тя е една от малкото жени, които са стигнали отвъд ранга на първия офицер. Едва 5% от търговските пилоти на еasyJet са от нежния пол, като миналата година авиокомпанията обяви инициатива за удвояване на тази стойност до 12% за период от две години.
 

Кейт Макуилямс се присъединява към програмата за обучение на CTC Aviation в Саутхемптън на 19-ия си рожден ден. През май 2011 г. тя се присъединява към EasyJet като първи офицер и наскоро поема чина командир след преминаване на специален курс на авиокомпанията. Тя пилотира Airbus A319 и A320, като лети до около 100 дестинации, включително Рейкявик, Тел Авив и Маракеш. Началната й спирка е Гетуик. Миналата седмица Кейт Макуилямс пък отлетя от Гетуик за Малта заедно с Лука Елсуърф, който по-рано тази година стана най-младият пилот на Великобритания на 19-годишна възраст. Снимка: facebook

Източник: Profit.bg.