Правителството издига Кристалина Георгиева на мястото на Ирина Бокова в кандидатурата за шеф на ООН. Това обяви преди началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. Ирина Бокова остана шеста след петото поредно тайно гласуване за генерален секретар на ООН, което се проведе в понеделник.
Тя падна с едно място и това е най-слабият ѝ резултат, както и за първи път не е лидер сред жените.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът. 

Бойко Борисов обяви на 13 септември, че ако Бокова не е първа или втора на петия вот, ще я смени.

Припомняме, че още на 10 септември БЛИЦ излезе с гореща новина:  Бойко Борисов с изпреварващ ход - номинира Кристалина за ООН, след неубедителното представяне на Бокова!