Болно дете чака пет месеца отговори от Фонда за лечение на деца ще плати ли лечението му в чужбина. Родителите разказаха, че са получили отказ, след като са чакали от 3 май до 12 септември. В същото време други деца със същата диагноза - фибуларна хемимелия, са получавали финансиране, информира Нова телевизия.
Детето се ражда с пълна липса на малкия пищял и съответно с деформация в стъпалото и глезена. Липсват три от пръстчетата на крачето, има и скъсяване на крака. 

Лекарите в България са обяснили, че операция може да бъде направена, след като детето навърши 2 годинки. От ортопедична болница във Виена обаче са казали, че трябва да се направи спешна операция още на 8-месечна възраст, за да се спре изкривяването на крачето.

От Фонда не са обяснили на родителите защо са се бавили толкова с отговора си. Родителите разказаха, че от там са заявили, че детето е на много малка възраст и е опасно да бъде лекувано в чужбина.

„Когато родителите са подали заявлението, детето е било едва на един месец. Фондът работи по такъв начин, че задължително сондира мнението на експерти. А те от своя страна са казали, че това може да бъде излекувано в България. Въпросът дали това да бъде направено сега, или по-късно не е дискутиран. Кой гарантира дали нашите или чуждите специалисти са прави”, обясни директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Той поясни, че в правилника черно на бяло е написано, че ако лечението може да се осъществи у нас, няма как да се отпуснат средства за чужбина.
„Оттук нататък спорът е медицински”, допълни проф. Пилософ.

Той коментира и че няма забавяне от пет месеца, тъй като самата процедура трае около два месеца. Родителите са подали две заявления и те са се гледали на две обсъждания на обществения съвет. Имало е и забавяне на отговорите на експертите, което не зависи от Фонда.