Отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене" няма да увеличи дефицита в бюджета за 2016 година. Това подчерта председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрания Менда Стоянова пред БНР. Днес парламентът трябва да гласува решението за отпускането на заема. "Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева.
За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета - не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект "Белене", заяви Стоянова. По думите ѝ благодарение на ГЕРБ и на това, което извърши като проверка, са ясни фактите и обстоятелствата около случая "Белене".

"Агенцията за финансова инспекция извърши няколко проверки. Имаше комисия в НС за "Белене", която получи подробния доклад на Агенцията за финансова инспекция. Докладите от 2011, 2012 и 2013 година бяха качени на сайта на Агенцията и бяха публично достъпни. В медиите се коментираше и на всички им е ясно, които се интересуват, защо днес НС трябва да гласува този заем и защо трябва да платим това поръчано оборудване", коментира Стоянова.

Тя обясни, че в арбитражното решение се съдържа търговска тайна и затова то не може да бъде публично огласено но всеки депутат, който по закон има право да получава информация във връзка с дейността си, може да получи достъп до това арбитражно решение. Стоянова добави, че решението на Международния арбитражен съд е окончателно и то не подлежи на обжалване. Тя определи като спекулация твърдението на БСП, че ще се плати "празен чек" за "Белене".

"Самият законопроект препраща и се позовава на арбитражното решение, където са записани ясни и точни параметри - главницата, която трябва да се плати, и лихвите, които текат за всеки ден. Въпрос на аритметика е, в зависимост от това кога ще плати държавата, за да се сметнат какви допълнителни лихви ще се платят. Истинските подписи на този наистина тогава "празен чек" са били през 2009 година и те са поставени по времето на енергийния министър на БСП", коментира Стоянова. Тя заяви, че вероятно продажбата на оборудването само като оборудване е най-неизгодният вариант. "Може да се продаде самият проект и смятам, че, може би, това и ще се случи, ако проектът е изгоден, както се твърди. Тогава би се намерил и купувач за този проект", каза още Стоянова.