Българин създаде компютърна програма, която пази съня ни от светлината на монитора. Пред камерата на БНТ програмистът Даниел Георгиев сподели, че е щастлив от това, че е помогнал не само на себе си, но и на стотици хиляди хора от цял свят.
Последните данни на френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания показват, че синята светлина именно от екраните на компютри и смартфони вредят на здравето, като въздействат върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм. Георгиев обаче намери решение на този проблем, при това напълно безплатно. Измислил е лек, който ще спаси десетки човешки съдби, т.е. лекарство за съвременния човек, чийто живот преминава пред екрана по задължение или за развлечение.

„Прекарвах много време пред компютъра. Очите доста ме боляха. Капех в тях капки, които не помагаха. Очната лекарка, при която ходех на преглед, искаше да сложа очила. Започнах да търся начин как да не ме болят очите от компютрите“, разказва Даниел.
 

„Ние се ориентираме дали е ден или нощ по това дали слънцето свети и небето е синьо. Синята светлина, която се излъчва от небесните висини, регулира нашия биологичен часовник. Когато свети в този цвят, имаме един рецептор, който спира производството на хормона на съня“, обяснява изобретателят.

Той създал приложение, което премахва синята светлина, излъчвана от всеки монитор и пречеща на съня.
Бях единственият „луд“, който вярваше, че може да спре това лъчение, добавя Даниел.

Над 100 000 потребители от цял свят се възползвали само за седмица от изобретението му.
„Много хора споделят, че очите вече не ги болят и това ме радва. В нас е заложено да сме добри“, каза още младият програмист.