Висок тон рано сутрин се извиси в ефира на БНТ. Причина за спора се оказа антитерористичният закон. Депутати от АБВ, БСП и ГЕРБ спориха за плюсовете и минусите му.
Антитерористичният закон съдържа в себе си редица противоречия. Общественото обсъждане трябваше да бъде проведено преди законопроектът да бъде внесен. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от АБВ Светослав Белемезов.

Много от експертите смятат, че законопроектът едва ли не е писан "на коляно" и не е съгласуван с разпоредбите на редица институции. По думите му по законопроекта няма пълен консенсус. Депутатът от БСП Иван Иванов определи законопроекта като "поредната куха правна норма". Дискусията, която предстои, е закъсняла.

Някои от текстовете противоречат на редица норми т.нар. Обосновано предположение нарушава редица права на гражданите, както и увеличаването на срока за подслушване, подчерта Иванов. Според депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев антитерористичният закон не е извънреден, а специален и допълва редица закони в сектор "Сигурност".

Безспорно е, че такъв закон е крайно необходим, той дори е закъснял. Такива закони са приети в редица европейски държави още през 2000-2001 г. Да се тюхкаме, след като не дай си, Боже, стане терористичен акт, е безсмислено. Трябва да дадем възможност на службите да се борят ефективно с терористичните заплахи, категоричен е Делчев.

Според депутата от ГЕРБ Валентин Радев заложените в законопроекта засилени правомощия на специалните служби са необходими. Той уточни, че от ГЕРБ също имат забележки към антитерористичния закон и предлагат 5 нови члена преди окончателното му гласуване в пленарна зала.