Международно криминално разследване относно свалянето на полет MH17 вероятно ще заключи, че самолетът е бил свален от ракета от системата „Бук“, изстреляна от контролираната от сепаратистите територия в Източна Украйна, твърдят дипломати, предава The Guardian, цитиран от "Фокус".
Ръководения от Нидерландия Съвместен разследващ екип събираше информация за възможен криминален процес и трябва да представи досегашните си открития в сряда. Холандските полицаи и прокурори работиха с колегите си от Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

Според дипломатически източници, международните разследващи ще представят точна локация в „Гугъл“, показваща, че системата „Бук“ се е намирала в контролирана от сепаратистите територия, близо до селището Снижне.

Съвместният екип работи над сценария, че ракетната система е пристигнала от кремълската 53-та противовъздушна бригада, базирана в района на град Курск. Тя е била прекарана през руско-украинската граница през юли 2014 г. и е забелязана да напуска контролирания от бунтовниците Донецк в източно направление.

След пристигането си в Снижне следобед на 17 юли, системата е разтоварена и разположена на поле, южно от града, смятат разследващите. Тя е свалила полет MH17 по грешка, тъй като операторите й са го помислили за украински военнотранспортен самолет. Системата „Бук“ е прекарана обратно през руската граница рано на следващия ден.